Blog

Dobrodošli na BLOG Poliklinike Tara 70

Šta su reumatološka oboljenja?

Uvod

Reumatološka oboljenja su skup bolesti koje pogađaju zglobove, mišiće, kosti i vezivno tkivo. Ove bolesti često uzrokuju bol, ukočenost, otok i gubitak funkcije u zahvaćenim delovima tela. Reumatološke bolesti mogu značajno uticati na kvalitet života obolelih, a njihovo rano prepoznavanje i adekvatno lečenje su ključni za kontrolisanje simptoma i sprečavanje daljih oštećenja.

Vrste reumatoloških oboljenja

Postoji više od 100 različitih reumatoloških oboljenja, a neka od najčešćih uključuju:

1. Reumatoidni artritis (RA)

Reumatoidni artritis je hronična upalna bolest koja primarno pogađa zglobove, ali može uticati i na druge sisteme u telu. Simptomi uključuju bolne i otečene zglobove, jutarnju ukočenost i umor. RA je autoimuna bolest, što znači da imuni sistem greškom napada sopstveno tkivo.

2. Osteoartritis (OA)

Osteoartritis je najčešći oblik artritisa i uzrokovan je habanjem hrskavice koja pokriva krajeve kostiju u zglobovima. Simptomi uključuju bol, ukočenost i smanjenu pokretljivost zglobova, posebno u kolenima, kukovima i šakama.

3. Ankilozantni spondilitis (AS)

Ankilozantni spondilitis je vrsta artritisa koja primarno pogađa kičmu, uzrokujući upalu pršljenova koja može dovesti do hronične boli i ukočenosti. U težim slučajevima, pršljenovi mogu srasti, što dovodi do gubitka fleksibilnosti kičme.

4. Lupus (Sistemski lupus eritematozus)

Lupus je autoimuna bolest koja može uticati na mnoge delove tela, uključujući zglobove, kožu, bubrege, srce, pluća i mozak. Simptomi su raznovrsni i mogu uključivati bol u zglobovima, osip, umor i povišenu temperaturu.

5. Giht

Giht je oblik artritisa izazvan nakupljanjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima, što uzrokuje nagle, teške bolove, crvenilo i oticanje. Najčešće pogađa veliki nožni prst, ali može zahvatiti i druge zglobove.

Uzroci i faktori rizika

Uzroci reumatoloških oboljenja su kompleksni i često uključuju kombinaciju genetskih predispozicija i faktora okoline. Neki od faktora rizika uključuju:

  • Genetika: Porodična istorija reumatoloških oboljenja može povećati rizik.
  • Pol: Žene su sklonije razvijanju određenih reumatoloških oboljenja poput RA i lupusa.
  • Starost: Rizik od razvoja bolesti poput osteoartritisa povećava se sa godinama.
  • Infekcije: Određene infekcije mogu pokrenuti ili pogoršati autoimune reakcije.

Dijagnoza i lečenje

Dijagnoza reumatoloških oboljenja obuhvata detaljnu anamnezu, fizički pregled, laboratorijske analize i radiološke preglede. Reumatolozi su specijalisti koji se bave dijagnostikom i lečenjem ovih bolesti.

Lečenje može uključivati:

  • Lekove: Antiupalni lekovi, kortikosteroidi, imunosupresivi i biološki lekovi mogu pomoći u kontroli simptoma i sprečavanju oštećenja zglobova.
  • Fizioterapiju: Vežbe i terapije koje poboljšavaju pokretljivost i jačaju mišiće.
  • Promene u načinu života: Zdrav način ishrane, održavanje zdrave telesne težine i redovna fizička aktivnost.
  • Hirurške intervencije: U teškim slučajevima, operacije poput zamene zgloba mogu biti neophodne.

Zaključak

Reumatološka oboljenja su kompleksne bolesti koje zahtevaju multidisciplinarni pristup u lečenju. Rano prepoznavanje simptoma i odgovarajuća medicinska nega mogu značajno poboljšati kvalitet života obolelih. Ako imate simptome koji ukazuju na reumatološko oboljenje, važno je da se obratite svom lekaru za dalju evaluaciju i lečenje.

Image
Antifašističke borbe 2a
Novi Beograd, Srbija
office@tara70.rs

Radno vreme

Ponedeljak : 9–20
Utorak: 9–20
Sreda : 9–20
Četvrtak : 9–20
Petak : 9–20
Subota:  9-15

Proverite raspored